Ce impact are greutatea unei jante asupra performanței mașinii?

Schimb anvelope Brașov

Schimb anvelope Brașov

Știai că greutatea jantelor influențează într-o măsură destul de mare performanța și consumul unei mașini? Suntem sigur că nu știai nici faptul că jantele trebuie schimbate în anotimpul rece, exact ca anvelopele. Dacă te-ai programat la un schimb anvelope Brașov, întreabă specialistul ce părere are despre schimbarea jantelor odată cu anvelopele și vei primi un răspuns care te va surprinde. Despre asta vom vorbi și în articolul de astăzi: importanța greutății jantelor – la ce ne ajută?

Jante ușoare vara, jante grele iarna

Legea impune ca anvelopele să fie schimbate în sezonul rece, iar specialiștii recomandă să schimbi și jantele odată cu venirea frigului și îți vom explica în cele ce urmează motivul. Performanța în sezonul cald este asigurată de accelerare și frânare Dacă vrei să te bucuri de un drum confortabil și de un consum mic de carburant, trebuie să te gândești la diminuarea meselor nesuspendate. Soluția optimă este alegerea unor jante ușoare. Pe timp de iarnă, este extrem de importantă aderența la sol, iar jantele grele ajută în acest sens pentru că forța de contact dintre roată și sol va fi mai mare. Bineînțeles, odată cu creșterea greutății, crește și consumul de carburant, dar nu cu mult. Deci, poți plăti mai mult pe carburant, doar ca să ai o aderență mai mare la sol și performanțe mai bune în timpul condusului pe timp de iarnă.

Jantele cu o dimensiune mare afectează performanța

În ultimul timp, se observă o preferință a șoferilor pentru jante mai mari pentru că acestea aduc mașinii un aspect estetic spectaculos. Jante mai mari nu înseamnă performanțe mai mari, ba din contră, afectează accelerația și consumul pentru că odată cu aceste jante mari, crește și greutatea anvelopei. Publicația Car and Drive a făcut un test pentru a vedea ce impact au diferite jante asupra performanței unei mașini. Au fost montate pe rând cinci dimensiuni de jante și anvelope pe un VW Gold VI, cu o motorizare 2.5, benzină, din anul 2010. Mașina a fost echipată din fabrică cu jante de dimensiune 15 inch x 6,0, iar experiementul a presupus schimbarea acestor jante cu unele de 16 inch x 7,5, 17 inch x 8,0, 18 inch x 8,0 și 19 inch x 8,5.

Rezultatele au fost surprinzătoare pentru majoritatea șoferilor care se gândeau să își schimbe jantele cu unele mai mari, dar nu și pentru specialiștii care știau deja că greutatea jantelor va influența performanța mașinii. Spre exemplu, în momentul în care mașina a rulat cu jantele originale, a accelerat 0 – 100 km/h în 7,6 secunde, iar cu cele mai mari jante, de 19 inch x 8,5, timpul scos a fost de 7,9 secunde. Decalajul a fost și mai mare în momentul în care mașina a accelerat 0 – 160 km/h, cu jantele originale, timpul scos a fost de 22.3 secunde, iar cu jantele de dimensiune mare, timpul a fost mai mare cu aproape o secundă – 23.4 secunde. Diferențe s-au văzut și la nivelul consumului de carburant – 10,1 litri/100 km cu jantele originale versus 11,15 litri/100 km cu jantele de 19 inch. Ca să îți faci o idee, greutatea anvelopelor a crescut cu 5.5 kg în momentul în care jantele originale au fost schimbate cu cele de 19 inch (18,14 kg versus 24.49 kg).

Acest studiu i-a determinat pe mulți șoferi să renunțe la ideea de a avea jante mai mari la mașină. Știm cât de bine arată jantele mari pe mașină, însă înainte de a ne entuziasma această imagine a mașinii, ar fi bine să ne gândim și la performanțele mașinii. O mașină poate avea un aspect de lux și cu niște jante din aliaj cu dimensiunea normală. Nu trebuie să alegi cele mai mari jante pentru a obține un look spectaculos.

👇 Vreau să-mi schimb jantele și anvelopele 👇

Vezi și

Îndreptare jante aliaj

Cum se îndreaptă corect o jantă?

Dacă întrebi șoferii cum se îndreaptă corect o jantă, mulți dintre ei ar răspunde rapid: cu ciocanul! Este adevărat că acum mulți ani, procesul de îndreptare jante tablă se făcea cu ciocanul, iar unele vulcanizări încă mai optează pentru această variantă primitivă, chiar dacă nu este cea mai potrivită, însă o jantă se îndreaptă în mod corect în zilele noastre cu ajutorul unor echipamente speciale de roluit jante.

Call Now Button
Trimite mesaj
Bună ziua! Cu ce informații te putem ajuta?