Roluit jante oțel

Reparăm jantele din oțel sau totuși le schimbăm?

Pentru prima oară, în anul 1924, producătorii de roți au utilizat oțel laminat și ștanțat pentru a produce roți de disc din oțel. Aceste roți erau grele, dar ușor de produs și de reparat. Evoluția roților a continuat. Astfel, zece ani mai târziu, producătorii au continuat cu jantele din oțel și noul design drop-center care a facilitat montarea anvelopelor pe jante. În prezent, marea dezbatere în jurul jantelor de oțel este dacă odată deformate, acestea trebuie schimbate totalmente sau pot fi reparate. Cu siguranță, unii experți au dreptate, jantele care sunt deformate foarte mult ar trebui schimbate, evitându-se mai ales repararea acestora prin sudare. Alte voci din domeniul auto afirmă însă că cea mai bună tehnică pentru repararea jantelor deformate din oțel este cea de roluit jante oțel.

Există jante care nu pot fi complet restaurate?

Vom încerca să nu intrăm prea mult în polemici la subiectul jantelor deformate și să spunem de la bun început că există jante care fiind foarte deformate, nu mai pot fi reparate. Însă, trebuie să menționăm că orice specialist calificat nu vă va recomanda niciodată să vă repare jantele dacă știe că acestea ar trebui schimbate. Așadar, fiți atenți la calificarea tehnicianului la care mergeți! Un alt adevăr este că jantele de aluminiu sunt mai greu de reparat decât cele din oțel.

Jantele din aliaj ușor nu sunt recomandate spre a fi trecute prin procese precum sudarea fisurilor.

Încălzirea locală a jantelor din aliaje ușoare determină subțierea pereților structurii sale și ca urmare crește riscul apariției eminente a altor fisuri. Prin atingerile relativ blânzi de reparare a acestor jante, se enumeră îndreptarea fără încălzire. Laboriozitatea procesului nu permite oricărui tehnician să realizeze acest lucru. Asociația Europeană a Producătorilor de Automobile nu le recomandă șoferilor să opteze pentru asemenea servicii auto. În schimb, prin procesul de roluit jante, jantele de aliaj sunt preîncălzite la un maximum de 60°, evitându-se astfel apariția fisurilor din cauza tensiunii acumulate. Desigur, serviciul de roluit jante oțel presupune mai puține riscuri când mergeți la un profesionist. În condiții neprofesioniste, există riscul să crape janta.

Când trebuie să optăm pentru serviciul de roluit jante oțel?

Drumurile în țările cu o infrastructură rutieră slab dezvoltată sunt pline de peripeții, așadar fiecare zi în care circuli cu mașina se poate termina cu încă un motiv de a vizita un service auto. De ce? Gropi, pietre, parcări înguste și, desigur, uneori șoferi neatenți la trafic. Așadar, dacă te întrebi când este cazul să apelezi la serviciul de roluit jante oțel, să știi că în majoritatea situațiilor enumerate, este cazul să mergi la o consultare. Nu vorbim doar despre deformările vizibile.

Se întâmplă adesea să simțim că am lovit ceva, dar să nu rezulte o problemă la exteriorul jantelor. Riscăm astfel să credem că totul este în regulă, iar mai târziu să avem parte de un accident. Denivelările jantei pe margini afectează modul în care automobilul tău circulă pe carosabil. Prin roluit jante oțel, ne asigurăm că aceasta a fost îndreptată. Inițial, janta se amplasează pe un aparat hidraulic alcătuit din role fixe și mobile. Mașinile electromecanice cu acționare hidraulică aplică presiune pe jantă, într-un final aceasta se îndreaptă fără prea mult efort. În funcție de materialul din care este fabricată janta, roluirea se poate produce la cald, la rece sau chiar în starea sa primară.

Vezi și

Îndreptarea jantelor

Îndreptarea jantelor – la rece sau la cald?

O jantă care este deformată superficial nu necesită o vizită urgentă la vulcanizare. Atâta timp cât janta nu afectează anvelopa în niciun fel, poți continua să circuli așa. Încearcă însă să nu amâni foarte mult îndreptarea jantei pentru că la următoarea groapă s-ar putea să nu mai fii atât de norocos și îndoitura să se agraveze și să determine o uzare neuniformă a anvelopelor sau probleme cu direcția.

Trimite mesaj
Bună ziua! Cu ce informații te putem ajuta?
Call Now Button