Jantele, acest „must have” al mașinii tale!

Îndreptare jante îndoite

Îndreptare jante îndoite

Ce sunt ele, știm cu toții – partea exterior-periferică a unei roți de autovehicul construită astfel încât să permită montarea pe roată a unui pneu, legătura dintre anvelope și puntea unei mașini. Atunci când sunt deteriorate, acestea pot afecta întreaga performanță a unui vehicul. Orice impact substanțial poate provoca coturi într-o roată, iar dacă nu ai grijă de aceasta la interval scurt, o jantă îndoită poate avea impact asupra siguranței în timpul șofatului sau poate afecta calitatea călătoriei.

Cauzele deteriorărilor care afectează jantele și roțile:

  • Gropile, porțiunile cu denivelări;
  • Bordurile trotuarelor/scuarurilor;
  • Capacele de canal ieșite în relief;
  • Limitatoarele de viteză amplasate pe carosabil.

Când vrei să ocolești o groapă, dar nu ai pe unde…

Din păcate, se întâmplă adesea să fim în situația în care suprafețele carosabile prezintă denivelări și gropi care nu pot fi evitate. E o poveste destul de des întâlnită în România. Groapă pe stânga, ocolești, dai direct în groapa de pe dreapta. Uneori n-ai încotro.

Dacă și tu te-ai confruntat cu așa ceva, află că indicațiile unei jante îndoite pot varia: de la un volan vibrant sau un control mai redus al manevrabilității, la apariția vibrațiilor în scaun, creșterea consumului de combustibil, pierderea presiunii în anvelope sau apariția unui sunet puternic în timpul șofatului.

Ca urmare, daunele pot duce la reducerea performanțelor mașinii:

 • Dereglări ale echilibrării roților;
 • Scăpări de aer ale anvelopelor;
 • Uzura neuniformă a anvelopelor;
 • Manevrabilitate redusă a vehiculului;
 • Eficiență diminuată în timpul frânării;
 • Vibrații în articulațiile mașinii și volan;
 • Dezechilibre în ceea ce privește alinierea roților;
 • Oscilații la nivelul roții în timpul rulării la viteze mari.
Îndreptare jante îndoite

Atenție! Nu continua niciodată să șofezi pe o jantă îndoită! Așa cum am menționat mai sus, o anvelopă montată pe janta deformată crește considerabil șansele ca problemele să migreze către alte zone ale vehiculului. De asemenea, apare un real pericol pentru orice șofer, pasager sau alt participant la trafic.

Câte probleme din cauza unei “simple” gropi! E nasol! Însă, atât jantele din oțel, cât și cele din aliaj sunt predispuse la îndoituri; dar, din fericire, poți îndrepta ambele jante cu soluțiile oferite de service-ul AutoChelu.

Nu trata niciodată o roată din aliaj precum pe una din oțel; asta poate conduce către deteriorări ireversibile ale jantei!

O bună practică are la bază experți pentru a efectua îndreptarea jantei cu instrumentele și tehnicile adecvate. Printre acțiunile pe care nu ar trebui să le încerci, se numără folosirea ciocanului pentru îndreptarea elementelor de aluminiu. Pe vremuri, această operațiune funcționa pentru roțile din oțel, ajutând la păstrarea aerului în anvelopă. Dar, dacă „ciocănești” o roată din aliaj, aceasta se poate sparge și materialul se distruge, deci există riscul ca janta și roata să nu mai poată fi reparate. Lovirea unei roți cu ciocanul poate fi, de asemenea, mai puțin precisă și nu poate ameliora problemele legate de vibrații.

Nu încurajăm îndreptarea jantei în stil DIY cu gadget-uri de pe piață!

Produsele găsite online pot distruge adesea o roată. Și mai mult, fără precizia tehnologiei de îndreptare, poți avea parte de probleme suplimentare cu janta.

Cum îndreptăm o jantă îndoită făcând corecțiile adecvate?

Există mai multe procese pentru îndreptarea jantelor, inclusiv tehnologia de asistență hidraulică și tehnologia cu role fixe și mobile.

Tehnologia de asistență hidraulică este cea în care un operator plasează o jantă pe suportul mașinii/utilajului care o centrează. Apoi, un indicator al cadranului citește acuratețea jantei în rotunjime. Avem precizie, avem valoare!

Tehnicienii și mecanicii au o pregătire adecvată cu privire la modul de operare al mașinii de îndreptat janta. În timp ce hidraulica efectuează cea mai mare parte a muncii solicitante, tehnicienii controlează în continuare întregul proces. Ei ghidează mașina pentru a simți flexibilitatea jantei și pentru a se asigura că fisurile nu încep să se formeze.

Tehnologia cu role fixe și mobile presupune fixarea jantei pe un aparat hidraulic special și plasarea unor role electromecanice împotriva roții. În timp ce roata se învârte pe un strung, rolele aplică presiunea necesară pentru a îndrepta deformările.

Simplu, dar cu maximă precizie, este eliminată ovalizarea, bătaia axială și radială a roților autoturismului. Îndreptarea se face datorită metodei simultane și secvențiale de rulare pe ambele părți, cu ajutorul rolelor mobile și fixe care acționează din partea exerioară și cea interioară a jantei.

Mașina de roluit este mai complexă decât mașina de îndreptat jante și oferă posibilitatea remedierii jantelor foarte avariate. Cu ajutorul rolelor de ghidare, janta este adusă la forma ei inițială.

Îndreptare jante îndoite

Beneficii îndreptare jante îndoite:

 • se realizează îndreptarea ambelor părți ale jantei printr-o singură prindere, fapt ce determină obținerea unei precizii ridicate de circularitate a jantei;
 • se asigură paralelismul planurilor celor doua fețe ale jantei, exterior și interior;
 • operarea pe această mașină este facilă, iar timpul efectiv atribuit îndreptării unei jante este de aproximativ 7-8 minute.

Service-ul nostru dispune de toate echipamentele necesare îndreptării corecte a jantelor și vulcanizarea anvelopelor, iar serviciul de roluire jante este realizat folosind utilaje moderne, acționate de către personalul nostru specializat. Exact cum v-am obișnuit, cu profesionalism maxim!

În concluzie, recomandăm îndreptarea și roluirea jantelor periodic sau imediat ce apar semne ale unei jante îndoite. Dacă jantele mașinii tale sunt strâmbe, vor duce la uzura neuniformă a roților și la diminuarea duratei de viață a anvelopelor. Tot sistemul de direcție poate fi afectat în cazul în care ignori jantele deformate; chiar dacă janta nu scapă aer, în timp, aceasta se va deforma mult mai intens ca lovirea în același loc.

Trăim într-o eră uimitoare a industriei auto în care suntem înconjurați de inovații și tehnologii noi. În service-ul AutoChelu folosim tehnologii, echipamente și metodologii de lucru pentru a garanta funcționarea vehiculului tău în mod corespunzător și în timp util. Te așteptăm și te ajutăm cu drag!

👇 Vreau să îndrept jantele 👇

Vezi și

Jante din oțel sau aliaj

Alegerea jantei potrivite – cunoști toate detaliile tehnice?

Alegerea jantelor potrivite pentru mașina ta, mai ales dacă nu ești un cunoscător al detaliilor tehnice, poate fi extrem de dificilă. Suntem aici pentru a te ghida în tot acest proces și pentru a face lumină în această căutare care de cele mai multe ori se învârte în jurul cifrelor și al literelor.

Call Now Button
Trimite mesaj
Bună ziua! Cu ce informații te putem ajuta?