Alegerea jantei potrivite – cunoști toate detaliile tehnice?

Jante din oțel sau aliaj

Jante din oțel sau aliaj

Alegerea jantelor potrivite pentru mașina ta, mai ales dacă nu ești un cunoscător al detaliilor tehnice, poate fi extrem de dificilă. Suntem aici pentru a te ghida în tot acest proces și pentru a face lumină în această căutare care de cele mai multe ori se învârte în jurul cifrelor și al literelor.

Jante din oțel sau aliaj – ce alegi?

Înainte de a ajunge la descifrarea codului aflat în spatele jantelor, trebuie să vorbim pe scurt despre tipurile de jantă care există pe piață: jantele din tablă/oțel și cele din aliaj. Jantele din tablă au avantajul prețului bun și dezavantajului aspectului estetic, în timp ce în cazul jantelor din aliaj lucrurile stau exact invers: pot schimba total aspectul unei mașini, dar prețul este pe măsură. Dacă optezi totuși pentru niște jante din aliaj/aluminiu, poți fi sigur că investiția va fi una justificată pentru că aliajul este un material dur ce se deformează destul de greu. Chiar și așa, dacă ești implicat în vreun incident rutier în urma căruia janta a fost afectată, poți merge la vulcanizare pentru îndreptare jante aluminiu și vei pleca acasă cu jante cu un aspect nou. Jantele din aluminiu chiar reprezintă o investiție bună pentru că asigură mașinii tale un aspect modern mult timp de acum înainte.

Codul din spatele jantelor – cum îl interpretezi?

Dacă ai căutat deja jante pentru mașina ta, cu siguranță ai observat șirul de litere și cifre prin intermediul cărora sunt definite caracteristicile jantelor. Dacă ești curios ce reprezintă fiecare literă și cifră, te invităm să parcurgi următorul exemplu alături de noi!

În urma unei căutări, s-a identificat următorul cod: 8Jx17 H2 5×108 ET45. Să vedem ce înseamnă fiecare!

  • 8 – lățimea interioară a jantei măsurată în inch.
  • J – profilul jantei (majoritatea jantelor au un profil de tip J, putem vorbi de un profil de tip JJ în cazul mașinilor de teren 4×4).
  • 17 – diametrul jantei măsurat în inch (atenție, diametrul jantei trebuie să fie egal cu diametrul anvelopei).
  • 5 – numărul de prezoane (trebuie să fii atent ca butucul roții să aibă același număr de prezoane câte găuri are janta).
  • 108 – PCD sau distanța între prezoane (se măsoare în milimetri) – 5×108 reprezintă de fapt tipul de prindere al unei jante.
  • H2 – tipul cocoașei unei jante – există jante cu cocoașă dublă, plată, plată dublă sau plată cu cocoașă dublă (fiecare tip are un anumit cod: H, H2, FH, FH2).
  • ET30 – distanța în milimetri de la linia centrală a jantei până la suprafața de montare a jantei.

Bineînțeles, aceste caracteristici ale jantelor par a fi imposibil de ținut minte, însă data viitoare când vei vedea un astfel de cod, vei ști cel puțin în mare despre ce tip de jantă este vorba. De cele mai multe ori, nici măcar nu trebuie să îți bați tu prea mult capul cu identificarea jantelor potrivite pentru mașina ta. Există producători care îți cer câteva detalii despre mașină, cum ar fi marca și dimensiunile și îți recomandă tipurile de jante potrivite. Utimul lucru pe care mai dorim să îl precizăm legat de jante este legat de calitatea lor – există jante originale sau OEM, de o calitate superioară, și jante aftermarket care sunt mult mai ieftine, dar și de o calitate îndoielnică.

Ai grijă ce jante alegi pentru mașina ta, evită gropile cât poți de mult și mergi periodic la vulcanizare pentru verificarea jantelor și îndreptare jante aluminiu atunci când este identificată o deformare! În acest fel, te vei bucura mereu de o mașină cu jante spectaculoase din punctul de vedere al aspectului.

👇 Vreau să îndrept jantele 👇

Vezi și

Îndreptare jante aliaj

Cum se îndreaptă corect o jantă?

Dacă întrebi șoferii cum se îndreaptă corect o jantă, mulți dintre ei ar răspunde rapid: cu ciocanul! Este adevărat că acum mulți ani, procesul de îndreptare jante tablă se făcea cu ciocanul, iar unele vulcanizări încă mai optează pentru această variantă primitivă, chiar dacă nu este cea mai potrivită, însă o jantă se îndreaptă în mod corect în zilele noastre cu ajutorul unor echipamente speciale de roluit jante.

Call Now Button
Trimite mesaj
Bună ziua! Cu ce informații te putem ajuta?