Îndreptarea jantelor – la rece sau la cald?

Îndreptarea jantelor

Îndreptarea jantelor

Înainte de a te gândi să înlocuiești jantele, ar trebui să iei în considerare îndreptatul jantelor, o operațiune mult mai rapidă și mai ieftină, care, pe termen lung, te ajută să economisești sume considerabile de bani. Jantele se pot deforma din diverse motive, însă cauza numărul 1 a deformării jantelor este calitatea îndoielnică a drumurilor pe care circulăm și gropile pe care de cele mai multe ori nu avem cum să le evităm. Din fericire, nu trebuie să îți schimbi jantele și anvelopele după fiecare drum pe care îl faci, ci trebuie doar să mergi la un service pentru a se ocupa de jantele tale și a le face ca noi, gata pentru drum!

Îndreptarea jantelor la rece

Îndreptarea jantelor la rece se face doar în cazul jantelor din tablă sau din oțel, cu o mașină îndreptat jante. Întreaga operațiune durează maxim 10 minute, iar la final, vei avea impresia că ai o jantă nouă pe mașină. O astfel de mașină de roluit jante îndreaptă profilul și părțile laterale și elimină ovalizarea, rezultatul fiind o jantă perfect rotundă, fără deformări. Unele vulcanizări încă mai optează pentru îndreptarea jantelor la rece, cu ciocanul, prin lovire, însă această metodă este văzută ca una primitivă și nu are de fiecare dată cele mai bune rezultate.

Îndreptarea jantelor la cald

În cazul jantelor din aliaj, îndreptarea trebuie să se facă întotdeauna la cald pentru că aliajul nu este atât de maleabil ca tabla și se poate crăpa la presiunea pe care o exercită o mașină îndreptat jante. Se recomandă astfel ca janta din aliaj să fie mai întâi încălzită la o temperatură de maxim 60° Celsius și ulterior îndreptată cu presa pentru rezultate bune. Unele mașini de îndreptat jante auto au și opțiunea de preîncălzire (fără flacără), care se face prin intermediul unui dispozitiv de încălzire cu infraroșu, montat chiar în cadrul mașinii de roluit. În niciun caz, janta din aliaj nu se va îndrepta cu ciocanul! Nu trebuie să îți faci însă prea multe probleme pentru că jantele din aliaj sunt mai dure și nu se deformează atât de greu.

De ce este important să mergi la vulcanizare pentru îndreptarea jantelor?

O jantă care este deformată superficial nu necesită o vizită urgentă la vulcanizare. Atâta timp cât janta nu afectează anvelopa în niciun fel, poți continua să circuli așa. Încearcă însă să nu amâni foarte mult îndreptarea jantei pentru că la următoarea groapă s-ar putea să nu mai fii atât de norocos și îndoitura să se agraveze și să determine o uzare neuniformă a anvelopelor sau probleme cu direcția. În plus, dacă îndrepți jantele din timp, pe termen lung vei economisi sume importante de bani pentru că nu va trebui să cumperi jante noi. O simplă comparație ne arată că prețul unei jante noi poate fi și de 10 – 15 ori mai mari decât prețul pe care îl plătești la o vulcanizare pentru roluirea jantei. Încă nu avem drumuri în stare bune care să ne garanteze că dacă vom investi într-un set de jante noi, nu va trebui să le schimbăm pentru o perioadă de timp.

Nu ezita să apelezi la serviciile unei vulcanizări în momentul în care observi sau simți că ai o problemă cu janta! Vibrațiile în volan reprezintă doar unul dintre semnele care îți dau de înțeles că s-ar putea să te confrunți cu o jantă deformată. Chiar și dacă nu observi vreo problemă, se recomandă să optezi pentru serviciile de roluire periodic – cel puțin o dată pe an pentru acele deformări care nu sunt vizibile cu ochiul liber, dar care ar putea să pună probleme în viitor.

👇 Vreau să îndrept jantele 👇

Vezi și

Îndreptare jante aliaj

Cum se îndreaptă corect o jantă?

Dacă întrebi șoferii cum se îndreaptă corect o jantă, mulți dintre ei ar răspunde rapid: cu ciocanul! Este adevărat că acum mulți ani, procesul de îndreptare jante tablă se făcea cu ciocanul, iar unele vulcanizări încă mai optează pentru această variantă primitivă, chiar dacă nu este cea mai potrivită, însă o jantă se îndreaptă în mod corect în zilele noastre cu ajutorul unor echipamente speciale de roluit jante.

Call Now Button
Trimite mesaj
Bună ziua! Cu ce informații te putem ajuta?