Cum se îndreaptă corect o jantă?

Îndreptare jante aliaj

ÎndreptaRE jante ALIAJ

Dacă întrebi șoferii cum se îndreaptă corect o jantă, mulți dintre ei ar răspunde rapid: cu ciocanul! Este adevărat că acum mulți ani, procesul de îndreptare jante tablă se făcea cu ciocanul, iar unele vulcanizări încă mai optează pentru această variantă primitivă, chiar dacă nu este cea mai potrivită, însă o jantă se îndreaptă în mod corect în zilele noastre cu ajutorul unor echipamente speciale de roluit jante. Ciocanul nu aduce atât de multă precizie ca o mașină specială, iar riscurile de zgâriere sau crăpare a jantei sunt mult mai mari în urma loviturilor cu ciocanul. Precizăm acest lucru încă de la bun început pentru că sunt șoferi care cred că procesul de îndreptare jante aliaj este atât de simplu încât poate fi realizat și acasă cu ajutorul unui ciocan. Dacă bugetul tău nu prevede înlocuirea jantelor cu unele noi, îți recomandăm să nu optezi pentru această variantă, ci să mergi la o vulcanizare și să lași specialiștii să se ocupe de acestea. Drumurile din România sunt pline de gropi, iar într-o zi, una dintre acestea va produce în mod inevitabil deformarea jantei. Este important să știi cum să procedezi într-o astfel de situație pentru a nu pune în pericol siguranța ta, a pasagerilo și a celorlalți participanți la trafic.

Când trebuie să mergi la vulcanizare pentru îndreptarea jantei?

Răspunsul este unul simplu: întotdeauna! Există două tipuri de deformări ale jantelor: cea ușoară care nu afectează etanșeitatea roții pe cauciuc, fiind mai mult o îndoitură ce afectează aspectul estetic al jantei – în acest caz, mai poți amâna vizita la un service roți; și cea mai gravă care afectează etanșeitatea cauciucului pe roată și care necesită o vizită imediată la un service roți. Un lucru important de precizat este faptul că unii șoferi nu își dau seama că au janta îndoită, deși mașina le transmite diverse semnale – volanul vibrează, direcția pare a fi afectată, cauciucul necesită tot mai des umflare etc. Dacă simți că ai lovit mai tare o groapă, în momentul în care oprești, verifică janta și caută orice mică îndoitură. După ce ai identificat-o, mergi la cea mai apropiată vulcanizare pentru a rezolva problema. Întreaga operațiune nu ar trebui să dureze mai mult de o oră.

Jantele din tablă sunt mai moi și se repară mult mai ușor – în aproximativ 10 minute îndoitura nu se mai vede. Jantele din aliaj însă necesită mai mult efort deoarece procesul de intervenție este mai complex – aliajul nu e foarte maleabil. Procesul de îndreptare jante aliaj se face cu o presă hidraulică ce acționează într-un mod progresiv, nu transmite șocuri jantei așa cum se întâmplă în cazul loviturilor de ciocan.

În concluzie, îndreptarea corectă a jantelor, indiferent dacă vorbim de cele din aliaj sau de tablă, presupune folosirea unor echipamente speciale de către oameni cu experiență în domeniu. Știm că pare o operațiune pe care o poți face și tu singur acasă, dar ești dispus să îți asumi și riscurile care vin cu această decizie? Îndreptarea cu ciocanul se poate sfârși cu rezultate dezamăgitoare, cu costuri suplimentare odată cu achiziția de noi jante. Îți garantăm că vizita la un service roți pentru roluit jante te va costa mult mai puțin și, pe lângă bani, vei economisi și timp, mai ales dacă vorbim despre îndreptarea jantelor din tablă. Alege întotdeauna profesioniștii pentru că așa vei fi sigur că la final vei obține jante impecabile!

👇 Vreau să îndrept jantele 👇

Vezi și

Jante din oțel sau aliaj

Alegerea jantei potrivite – cunoști toate detaliile tehnice?

Alegerea jantelor potrivite pentru mașina ta, mai ales dacă nu ești un cunoscător al detaliilor tehnice, poate fi extrem de dificilă. Suntem aici pentru a te ghida în tot acest proces și pentru a face lumină în această căutare care de cele mai multe ori se învârte în jurul cifrelor și al literelor.

Call Now Button
Trimite mesaj
Bună ziua! Cu ce informații te putem ajuta?