Ce jante aleg pentru autoturismul meu?

Alegere jante

ALEGERE JANTE

Alegerea unei jante este importantă pentru autoturism, deci nu cumpărați jante fără să vă gândiți bine cum și de ce faceți această alegere. Dacă alegeți o jantă metalică, aceasta nu va avea niciodată același impact asupra conducerii ca și o jantă din aluminiu.
Jantele din metal și jantele din aluminiu au anumite diferențe și se pot potrivi sau nu cu ceea ce căutați. Vă prezentăm în acest articol câteva detalii și caracteristici ale jantelor din oțel, aluminiu sau aliaj compozit, pentru a vă ajută să vă alegeți jantele potrivite autoturismului dumneavoastră.

Jante metalice

Jantele din oțel sunt utilizate în general pentru autoturismele de nivel intermediar și mediu, cum ar fi cele mini-citadine sau mașini urbane, remorci, rulote, roți de rezervă etc. Acestea sunt așa-numitele jante „de bază” care se găsesc pe multe vehicule, deși jantele din aluminiu încep să fie din ce în ce mai prezente în alegerile șoferilor.

Alegere jante: jantele din tablă sunt realizate din oțel, deci în majoritatea cazurilor sunt mai grele decât jantele din aluminiu (deși această diferență de greutate variază în funcție de model). O jantă mai grea este un dezavantaj atunci când sunteți echipat cu anvelope de vară, însă acesta este un avantaj cert atunci când sunteți echipat cu anvelope de iarnă. Jantele metalice fiind puțin mai grele, permit o aderență mai eficientă pe carosabil umed sau acoperit cu zăpadă, și, prin urmare, o mai bună menținere a autovehiculului pe drum.

Jantele metalice de oțel nu sunt jante cunoscute pentru estetica lor, ci formează un fel de capac de oțel de culoare închisă, cu mici găuri de ventilație. Poate că nu sunt foarte estetice, dar sunt totuși foarte solide, deoarece acest design particular este mai puțin sensibil la lovituri și șocuri. Prin urmare, jantele din metal sunt recunoscute în special pentru fiabilitatea și soliditatea lor.

Poate că au un design care lasă de dorit, dar care poate fi schimbat cu ușurință! Într-adevăr, este foarte posibil să instalați un hubcap (capac) pe o jantă din tablă. Această soluție permite, în special, să oferiți unei jante metalice un design mai plăcut și mai ales permite să le schimbați în mod regulat, deoarece lor este minim în comparație cu cel al jantelor.

Jantele din metal oferă un raport calitate / preț excelent, prețul lor fiind foarte accesibil.
Compoziție – În principal oțel

Alegere jante

Beneficii:

 • Preț
 • Soliditate
 • Permite instalarea hubcap

Dezavantaje:

 • Sunt mai grele că cele fabricate din aluminiu
 • Au un design mai puțin atrăgător

Jante de aluminiu

Alegere jante: jantele din aluminiu sunt foarte la modă în acest moment, tind să se standardizeze și sunt adesea folosite pentru autoturismele de înaltă calitate. Cu toate acestea, nu este neobișnuit să le găsești pe mașini din gama medie sau pe anumite finisaje. Jantele din aluminiu sunt din ce în ce mai populare, astfel încât producătorii încep să le integreze ca finisaje accesibile oricui.

Jantele din aluminiu sunt vizibil mai ușoare decât jantele din metal, deoarece sunt fabricate dintr-un material ușor (aluminiu), care este mai ușor decât oțelul pur. În orice caz, materialul folosit pentru jantele din aluminiu nu este aluminiu pur, altfel întregul ar fi mult prea maleabil, prin urmare este un aliaj de aluminiu compus din bauxită (transformat în aluminiu și amestecat cu alte materiale). Acest aliaj face că jantele din aluminiu să fie deosebit de rezistente. Pe de altă parte, în caz de impact, jantele din aluminiu cu greu pot fi reparate, spre deosebire de jantele metalice care pot fi ușor îndreptate. Jantele din aluminiu sunt mai sensibile la lovituri decât jantele metalice de oțel.

Lejeritatea jantelor din aluminiu permite astfel o performanță mai bună la conducere. Mașina este mai agilă și răspunde mai bine la accelerație. Jantele din aluminiu măresc ținuta drumului atunci când folosiți anvelopele de vară.

Jantele din aluminiu sunt estetice, oferă design atrăgător în culori diferite ( albe, negre neagră, aurii, argintii… suficient pentru a înfrumuseța și personaliza mașina la maxim! Spre deosebire de jantele metalice, hubcap-urile nu sunt utile și nu pot fi utilizate pe jante din aluminiu.

Jantele din aluminiu sunt mult mai „aerisite” decât jantele metalice. Diferitele forme de design elimină complet aspectul „ascuns” pe care îl pot avea jantele metalice. Acest design specific, mai deschis și aerisit, permite frânelor să se răcească mai rapid. Unele modele de jante din aluminiu sunt chiar proiectate special pentru a răci frânele și mai repede, ceea ce ar tinde să îmbunătățească performanțele de frânare.

Desigur, jantele din aluminiu sunt mult mai scumpe decât jantele din tablă, compoziția și designul lor fac că prețul să includă o diferență reală între aceste două tipuri de jante.
Compoziție: Aluminiu amestecat cu alte materiale

Roluit jante Brașov

Beneficii:

 • Estetice
 • Ușoare
 • Performanțe de conducere mai bune (agilitate, accelerație, aderența și frânare)

Dezavantaje:

 • Mai scumpe
 • Fragile

Jante speciale

Alegere jante: jantele din aliaj create pentru competiții sunt destinate mașinilor de curse sau mașinilor de înaltă calitate. Ele sunt utilizate în mod obișnuit pentru mașinile de Formula 1 (fabricate din magneziu), mașini sport (aluminiu), karting, etc.

Jantele din aliaj compozit sunt fabricate din materiale ultra-ușoare (aluminiu, Kevlar, magneziu etc.), menite să îmbunătățească cât mai mult performanțele de conducere. Prin urmare, aceste materiale le fac foarte maleabile, ultra ușoare și rezistente. Aceste jante, destinate competițiilor sportive, sunt deosebit de potrivite pentru viteze mari și sunt utilizate pe anvelope de dimensiuni mari. Jantele din aliaj asigură stabilitate ridicată chiar și la viteze mari. La fel ca jantele din aluminiu, permit frânelor să se răcească mai rapid, designul lor fiind proiectat special.

Jantele din aliaj au, în general, un design foarte frumos și sunt adesea utilizate pentru personalizarea mașinilor. Acest tip de jante pot avea culori diferite (roșu, galben, alb) sau chiar forme diferite (fagure, spirală, rază, stea).

Jantele din aliaj sunt încă foarte scumpe, fiind fabricate din materiale de înaltă calitate, necesită întreținere regulată și nu sunt întotdeauna acoperite de asigurare. Maleabilitatea lor le face însă destul de fragile, sensibile la șocuri și se pot oxida în timp.

Roluit jante Brașov

Compoziție:

 • Aluminiu
 • Kevlar
 • Magneziu
 • Carbon
 • Alte materiale compozite

Beneficii:

 • Ultra ușoare și rezistente
 • Design deosebit
 • Performanță de conducere îmbunătățită
 • Carbon
 • Alte materiale compozite

Dezavantaje:

 • Foarte scumpe
 • Necesită întreținere regulată
 • Se pot oxida în timp
 • Carbon
 • Alte materiale compozite

Pachetele de jante + anvelope rămân o soluție bună pentru orice buget.

Pentru jantele din aluminiu, care sunt puțin mai scumpe, alternativă pachetului complet de roți este o opțiune excelentă. O astfel de opțiune permite economii prin combinarea directă a jantei și a anvelopelor. În plus, este posibil că roțile complete să fie livrate direct acasă, ceea ce economisește și prețul de asamblare.

Pentru anvelopele de vară, trebuie utilizate jante din aluminiu sau jante metalice. Pentru performanțe de conducere și design, recomandăm mai degrabă jantele din aluminiu.

Pe de altă parte, pentru anvelopele de iarnă, opțiunea dintre janta de oțel și jante de aluminiu va depinde în esență de bugetul alocat.
Indiferent dacă este vorba de o jantă metalică sau o jantă din aluminiu, elementul esențial pentru manevrarea pe zăpadă este anvelopa folosită. Jantele metalice vor fi mai rezistente dacă mașina suferă un șoc, nici contactul cu sarea nu este o problemă. Jantele din aluminiu au acum tratamente anti-sare și anti-zgârieturi care le permit să traverseze iarna fără probleme!

Dacă nu știți ce gen de jante să alegeți, adresați-vă mecanicului sau service-ului ca să primiți sugestii optime pentru autoturismul dumneavoastră.

👇 Află mai multe 👇

Vezi și

Jante din oțel sau aliaj

Alegerea jantei potrivite – cunoști toate detaliile tehnice?

Alegerea jantelor potrivite pentru mașina ta, mai ales dacă nu ești un cunoscător al detaliilor tehnice, poate fi extrem de dificilă. Suntem aici pentru a te ghida în tot acest proces și pentru a face lumină în această căutare care de cele mai multe ori se învârte în jurul cifrelor și al literelor.

Call Now Button
Trimite mesaj
Bună ziua! Cu ce informații te putem ajuta?